KULTURENS KRAFT

«Culture eats strategy for breakfast» er visstnok Jonas Gahr Støres favorittsitat, og spør du meg forstår jeg ham godt, og legger gjerne til lunsj, middag og kvelds også.

Kulturen gjenspeiler nemlig holdningene bedriftens ansatte besitter. Mot en destruktiv organisasjonskultur kommer gode strategier og fine systemer til kort. Det som skal til for å rette det handler om tre faktorer: mennesker, mennesker og mennesker.

Den menneskelige faktoren

Vi er alle mennesker og vi er ”skrudd sammen” likt på enkelte områder. Vi liker det kjente og kjære. Vi liker at ting er forutsigbart. Dessuten liker voksne mennesker å bestemme over egen hverdag. Mange liker ikke det ukjente og blir usikre av å måtte tenke nytt og annerledes. «Kanskje en omorganisering eller ny teknologi vil medføre at jeg mister jobben min?» «Kanskje det jeg gjør ikke er godt nok?» Det er ikke store endringer som skal til før vi kjenner det stikker litt, hva skjer, hva med meg og mine arbeidsoppgaver nå?

God bedriftskultur = økt lønnsomhet

Hvis mennesker opplever en god bedriftskultur vil de være mer robuste og tåle endringer bedre. Kulturen kan da fungere som en ”buffer” også kalt sosialt forsvarsverk mot angst. Det er kjent at de som trives på jobben produserer mer, er mindre syke, mer lojale og engasjerte, tar ansvar og får arbeidet gjort! En sterk og hensiktsmessig bedriftskultur vil skape trivsel og gi trygghet selv ved endringer. Dessuten er en slik kultur preget av en god kommunikasjon og informasjonsflyt.

Kulturens kraft er sterk. Alle bedrifter har en kultur, men ikke alle er klar over hvordan den virker inn på bedriften.

Les mer om kurset her: KB_kulturenskraft_Kompetansehjelpen

Be the first to start a conversation

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: